Valami sós...

Hogy ne csak mindig az édes süteményekkel tömjem a nagyérdeműt, és hogy a kínáló pulton ne csak az édesszájúaknak kedvezzünk, most ajánlok figyelmetekbe egy sós süteményt, ami igazából egy sajtos rúd, isteni finom vendégváró sütemény, hidd el, imádni fogod.

Nem tudom te hogy vagy vele, de én eddig szinte akárhány pogácsa, sós sütemény receptet próbáltam, sosem volt az az "igazi". Vagy laposra sikerült, vagy keményre, vagy túl sült, vagy a formája deformálódott, és ráadásképp pedig másnapra már mindig megszáradt, nem volt finom.
Nos, most végre megvan az igazi receptem egy olyan sajtos rúdhoz, ami isteni finom, omlós, és még másnap is puha, ropogós :)

A titok nyitja, hogy a tésztájába nem kell tojás, valamint sütőpor helyett szalalkálit rakok bele. Vidékről kaptam a receptet, Békés megyéből.
Egy kigyúrt tésztából 4 adagnyi pogácsa készül el, tepsi méretétől függően, szóval amit a képen láttok, az csak az összmennyiség 1/4-e:


A recept: 
Hozzávalók: 
  • 50 dkg liszt
  • 10 gr. szalalkáli
  • 1 pohár tejföl
  • 1 kocka RAMA margarin (puha)
  • só (csipetnél több)
  • 25 dkg reszelt trappista sajt a tésztába + valamennyi a tetejére
  • köménymag a tetejére
  • 1 egész tojás a tetejére
A recept nagyon egyszerű, a hozzávalókat gyúrd össze, nyújtsd ki vékonyra, vágd szeletekre, majd 180 fokon süsd kb 15 percig, és ilyen finomságokat kapsz belőle :)





2 megjegyzés:

  1. Az uram dobna egy hátast, ha 25 dkg sajtot elhasználnék erre. :D :D
    Így is mindig megkapom, hogy nem eheti a sajtot, mert mindig sütök belőle valamit.
    Na, majd sunyiban megsütöm. :D :D :D Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés